Over padel

Advies over Padel

Een nieuwe rage in Nederland is Padel. De sport is ontzettend populair in Spanje en Latijns-Amerika en heeft zijn weg gevonden naar Nederland. Padel is een combinatie van tennis en squash. Het spel wordt gespeeld op een kleinere tennisbaan en is omringd door muren.  De sport Padel wordt meestal gespeeld in koppels, 2 tegen 2, maar in Spanje wordt de sport tegenwoordig ook steeds vaker 1 tegen 1 gespeeld. Bij deze single-wedstrijden zijn de banen iets smaller.

 


Het racket

Een Padelracket kenmerkt zich door zijn kleine en brede blad, met daarin gaten voor de luchtweerstand. Een padelracket is tussen de 36 en 38 millimeter dik. Hoe dikker het padelracket hoe harder men de bal kan raken. De rackets zijn gemaakt van carbon, fiber of grafiet.

 

Het padelracket heeft een maximale breedte van 24 centimeter en in de lengte is het maximaal 45.5 centimeter. De padelrackets kunnen variëren in gewicht en vorm . Afhankelijk van het niveau van de speler kan men bepalen welk racket iemand het beste past.

 

Er zijn 3 basisvormen mogelijk voor het padelracket:

  • Een diamant vormig racket: geschikt voor de gevorderde spelers
  • Een traan vormig racket: voor medium tot gevorderde spelers
  • Een rond racket: voor beginnende spelers

 

Net als bij een tennisracket is het gewicht van het racket ook belangrijk. De padelrackets wegen tussen de 365 en 396 gram. 

 

Met een lichter racket is de reactiesnelheid aan het net hoger. Door het makkelijke bewegen en de lichte weerstand is een licht racket ideaal voor beginners. Met een zwaarder racket kun je meer power overbrengen. Het nadeel van een zwaar racket is dat het de reactiesnelheid aan het net beïnvloed.  Hieronder zijn nog even de verschillende punten op een rijtje:


Lichter racket (beginners)
+ makkelijker bewegen
+ hoge reactiesnelheid
- minder power

 

Zwaarder racket (gevorderden)
+ meer power
- meer weerstand
- lagere reactiesnelheid


Bij padelrackets heb je ook nog een verschil in hardheid, deze verschillen zijn vergelijkbaar met de bespanning van een tennisracket. Met een zacht racket heb je meer power, door een soort trampoline effect, alleen heb je minder controle. Een hard racket heeft juist minder power maar daar kun je weer preciezer mee spelen.