Over tennis

Tennis Clubs

TV Bastion Baselaar

TV Bastion Baselaar

We zijn van tennisvereniging Bastion Baselaar al jaren exclusief hoofdsponsor en materiaal leverancier. Daarnaast sponsoren wij ook de Bastion Tennis Opleiding. En uiteraard zijn we lid van de Club van 100. Verder leveren wij de kleding van Adidas voor de gehele selectie.

Advies voor Tennis

 • Tennisracket

  Bij de keuze voor een tennisracket zijn verschillende factoren belangrijk. Waar uiterlijk voor menigeen heel belangrijk is, blijft de belangrijkste factor de speeleigenschappen van een racket. De juiste keuze is afhankelijk van het niveau van de speler/speelster. Vooral techniek en slagkracht zijn bepalend voor de keuze van een racket.

   

  Niveau

  De keuze voor het juiste racket is afhankelijk van uw tennisniveau. Over het algemeen spreekt men over drie type niveaus:

   

  1. Recreatieve/beginnend/allround speler

  - Speelsterktes niveau 9,8,7
  - Lichte rackets (255gr – 290gr)
  - Gemiddeld / grote bladen (veel power)

   

  2. Competitie speler/toernooi speler

  - Speelsterktes niveau 6,5,4,3
  - Gemiddeld gewicht (280 gr – 305 gr)
  - Gemiddeld bladgrootte (mix tussen power en controle)

   

  3. Tour speler

  - Speelsterkte niveau 3,2,1
  - Zware rackets (> 300gr)
  - Kleine bladen (veel controle)

   

  Eigenschappen rackets

  Bij ieder speelsterkte niveau passen eigenschappen als controle, power en comfort.

  Een recreatieve speler heeft vaak wat meer moeite om power in zijn slagen te krijgen en is opzoek naar comfort. Hoe groter het blad, des te meer power kan men generen uit zijn slag. Daarnaast is het makkelijk om de bal goed te raken, omdat de sweetspot (plek in het racketblad waar je de bal het beste raakt) groter is.

  Een competitie/toernooi speler heeft meer ervaring met het spel en kan beter power in zijn slagen krijgen, omdat hij/zij beter de sweetspot weet te vinden. Men gaat opzoek naar een mix tussen power en controle. De rackets worden wat zwaarder, omdat de ballen die ze van de tegenstander ontvangen meer snelheid hebben.
  Een zwaarder racket zorgt ervoor dat het racket zijn stabiliteit behoudt en de bal zijn snelheid. De racketbladen zijn gemiddeld qua omvang om meer controle te geven, zodat de beter geplaatst kan worden.
  Dit gaat uiteraard ten koste van de sweetspot en enige techniek is dus vereist.

  De tour speler is ervaren en speelt op hoog niveau. Power haal degene uit zijn techniek en is opzoek naar zoveel mogelijk gevoel en controle. Rackets kenmerken zich door kleine bladen, zware en stugge rackets.
  Daarnaast is de balans van het racket afhankelijk van je speelstijl en sterkte. Men onderscheidt drie verschillende klasses:

  • Top weight (balanspunt bovenin het racket)dit zorgt voor meer power
  • Even balanced (balanspunt middenin het racket) Geeft power en controle
  • Handle weight (balanspunt onderin het racket) Veel controle

   

   

  Gripmaat

  Tennis advies over de racket: gripmaatRackets hebben verschillende gripmaten, om blessures te voorkomen is de juiste gripmaat van belang. U kunt dit eenvoudig thuis meten door de afstand op te meten vanaf de 2e handlijn tot en met de top van je ringvinger.  In het onderstaande schema ziet u welke afmeting u nodig heeft:

  Gripmaat tennisracket

  Afspraak met tennisexpert

  Uniek bij Teun van Pelt Sport is dat er de mogelijkheid bestaat om een persoonlijke afspraak te plannen met tennisexpert, A en B trainer Henk van Pelt. Welke jouw met meer dan 25 jaar ervaring zeer professioneel kan adviseren voor het aanschaffen van je tennisracket.

  Stuur een mail naar henk@teunvanpeltsport.nl of bel 073-6139723.

 • Tennisschoenen

  Advies over tennisschoenen

  De basis van jouw tennisprestatie is het voetenwerk. Als je klachten wilt voorkomen in enkels, knieen of rug dan zijn de juiste schoenen van groot belang. Zorg er voor dat de schoen goed aangemeten wordt door een professionele verkoper/ster zodat de schoen helemaal past!!

  Het hakgedeelte moet stevig zijn en de neus voldoende sterk om de slijtage door het ‘slepen’ tegen te gaan. Verder is het beter voor de voet om een verhoging aan de binnenzijde te hebben tegen het inzakken. Ook moet de schoen voldoende demping hebben. Daar zijn verschillende systemen voor, of anders een speciaal inlegzooltje.

  Daarnaast is het belangrijk om de juiste profiel te hebben bij de verschillende ondergronden.
  Er zijn een aantal baansoorten bij tennis.

  Onze merken: Asics, K-swiss,Diadora en Wilson

   

   

  Kunstgras
  Schoenen worden gekenmerkt door nopjes om grip op de baan te hebben. We hebben echter ook het visgraat profiel uitgetest, en als deze maar ‘diep’ genoeg is kan dat ook prima op kunstgras.

   

   

   

  Gravel
  Gravelschoenen worden gekenmerkt door visgraat profiel om grip op de baan te hebben en toch nog te kunnen glijden.

   

   

   

   

  Hardcourt
  Een stevige onderzool wordt het meeste toegepast bij hardcourt. Vroeger met een draaivlak maar tegenwoordig vooral met een zool van stevig materiaal.

   

   

   

   

  Indoor/tapijt
  Een indoorschoen wordt gekenmerkt door een gladde zool zonder profiel ,om zo bij het draaien niet de schoen vast te zetten. Dit verkleint de kans op ernstige blessures.

   

   

   

   

   

  Omni
  Hier worden zowel nopjes als visgraat profiel mee bedoeld en is voor vrijwel iedere ondergrond geschikt.

   

   

   Kortom, laat U goed adviseren om zo blessures te voorkomen!

 • Bespanning

  Advies over bespanning

  Naast de keuze van het racket is ook de keuze van de juiste bespanning een belangrijk detail. Om blessures te voorkomen is de juiste snaar bij jouw persoonlijke spel en niveau essentieel.

  Er bestaan twee soorten snaren. Zo kennen we de kunststofsnaar en de darmsnaar. Waar vroeger de darmsnaar vervaardigd werd uit schapendarm, wordt dat tegenwoordig gedaan uit runderdarm. Kunststofsnaren worden uit vele materialen opgebouwd, o.a. kevlar, spectra, vectron, nylon, polyester etc. Veelal bepaalt de constructie van de snaar voor een groot deel de speeleigenschappen.

   

  De keuze van de snaar wordt bepaald door:

  Draden racket

  • Flexibiliteit/profiel van het racket; flexibel, stug, widebody.
  • De speler/speltype; verdedigend/aanvallend, spelniveau, topspin, etc.
  • De tennisbaan; tapijt, gravel, kunstgras etc.
  • Weersomstandigheden; droog/vochtig klimaat.
  • Bladgrootte racket; midsize/midplus/oversize.
  • Aard van de snaar; darm, kunststof, elasticiteit etc.
  • Dikte van de snaar; 1.2 tot 1.4 mm.
  • Aantal filamenten of draaiingen van de snaar.

   

   

  Controleer regelmatig de snaarspanning

  De bespanning is de motor van je racket. Het is daarom ook van belang om regelmatig te controleren of de snaar nog de juiste spanning heeft, voor een optimaal speelcomfort. De soort snaar en het aantal kilo’s waarmee de snaar bespannen wordt, is sterk afhankelijk van het type speler.

  Standaard is 25 kilo, echter als je harder, dus meer power wil, dan gaan we naar 22 tot 24 kilo. Wil je meer precies spelen dan is 26 tot 28 kilo te adviseren. Sla je veel kapot dan is een sterkere lengte snaar een optie. In de breedte bespannen we dan een soepelere snaar om toch gevoel te houden.

  Vraag daarom een goed advies van welke snaar het beste bij u past.
  Laat je racket altijd bespannen op een professionele electronische machine met 6 punts bevestiging.

   

  24-uur service:

  Sporthuis Teun van Pelt biedt je een uitstekende service als het gaat om het bespannen van jouw racket en het advies van de snaarkeuze. Binnen 24 uur is jouw racket bespannen en weer klaar voor gebruik.

   

  Snarenkaart:

  Tevens bieden wij de mogelijkheid een snarenkaart aan te schaffen. Dit houdt in dat u een pakket van 10 bespanningen vooruitbetaald tegen een zeer aantrekkelijke prijs. De prijs hangt af van de keuze van de snaar.

   

  Racketbus (UNIEK!!!):

  Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om buiten onze openingstijden uw racket bij ons af te geven. Door middel van een briefje aan uw racket te bevestigingen met daarop uw naam, adres, type snaar, aantal kilo’s en telefoonnummer kunt u uw racket via de racketbus, aan de zijkant van ons pand (Clarastraat) bij ons afgeven.  Indien u het racket op een bepaald tijdstip weer nodig heeft vermeld dit dan eveneens op het bijgevoegde briefje.

   

  Snaren:

  Sporthuis Teun van Pelt biedt u ook dit jaar weer een ruim aanbod aan snaren voor ieder wat wils. Laat u daarom adviseren welke snaar en met welke spanning jij optimaal kan gaan presteren.

   

          

 • Advies tennis algemeen

  Advies over tennis algemeen

  Naast onze uitgebreide collectie tennisrackets, kleding en schoenen, hebben wij diverse accessoires. De producten die onze collectie complementeren zijn:

  • Tennistassen
  • Grips/overgrips
  • Zweetbandjes
  • Petten
  • Dempers
  • Bidons
  • Bandages
  • Etc.

   

  Merken: Wilson,Babolat en Prokennex